Sokan, mikor keresnek egy kiadó lakást, csak azt nézik, hogy mennyibe kerül a bérleti díj. Sajnos ez nem elég. Amikor megkapjuk pl. a villanyszámlát, elcsodálkozhatunk.

Nagyon fontos megvizsgálni, hogy havi szinten mennyibe fog kerülni a teljes albérlet. Hiába az alacsony bérleti díj, amennyiben a kiadó lakás rezsije jóval több mint a lakbér.

Mindig tájékozódjunk arról, hogy mennyi a közös költség, a villany, a gáz, a víz havi díja. Sok lakásban régi a hűtő, bojler, légkondi ami rengeteg áramot fogyaszt. A legalacsonyabb rezsijű lakások azok, ahol fix költségek vannak. Sokszor egy házközponti fűtéses lakás költségei kiszámíthatóbbak, mint egy egyedi fűtéses lakásé. Házközponti fűtés esetén a fűtés díja havi szinten benne van a közös költségben is. Ezzel már előre számolhat a bérlő. Lehetőleg kérjünk el megtekintésre előző évi számlákat.

Mindenképpen legyünk óvatosak, ha:

  • A lakás villanyfűtéses. Győződjünk meg róla, mennyi a valós fűtési költség és az milyen hőmérsékletet biztosít. Ma már vannak megbízható, alacsony fogyasztású panelek is.
  • Nincs minden helyiségben fűtőtest. Előfordulhat például, hogy télen hideg a fürdőszoba
  • A lakás nagy méretű (80 négyzetméter feletti). Egy nagyméretű lakás fűtésköltsége , főleg, ha a belmagasság 4 méter körüli, a legkorszerűbb fűtési módok mellett is magasabb lehet egy kétszer akkora családi ház fűtési költségénél a ház szigeteletlensége, esetleg régi nyílászárók miatt

Ha a tulajdonos magánszemély, a bérleti díj után fizetendő SZJA (személyi jövedelemadó) igen magas lehet, bár szerencsés helyzet, hogy 2018-tól már nem kell EHO-t fizetni. Ha a tulajdonos cég, akkor többnyire adó azaz ÁFA mentes (a bérlő részére) a bérbeadó általa adott számla. (kivéve ha számlát kiállító cég a kiadás tekintetében Áfa körbe be van jelentkezve, mert akkor a bérleti díjon felül, további 27% áfa is fizetendő).

Átlagosan az mondható, hogy az egy főre jutó lakhatási költség tavaly (2017) 70-80.000Ft között mozgott. Ma nagyon szerencsésnek mondhatja magát az, aki 90.000,-Ft + rezsi alatt ki tud venni egy lakást. Az egy főre jutó költség már csak attól függ, hogy hányan laknak a lakásban. De általában ezek a lakások elég kicsik, így nem sokfelé oszlik.