Mennyi adót kell fizetnünk, ha eladunk egy ingatlant? Hogyan számoljam ki az ingatlanértékesítésből származó jövedelmem adókötelezettségét?

A személyi jövedelemadót mindig az eladó fizeti, a vevő illetéket fizet. A magánszemélyek ingatlan (lakóingatlanként és a nem lakóingatlanként nyilvántartott ingatlanok egyaránt) átruházásából (a továbbiakban: ingatlanértékesítés) származó jövedelmét a bevételből kiindulva, a költségek és a tulajdonban tartás időszakát figyelembe véve kell meghatározni.

2017. január 1-jétől megszűnt a lakó- és más rendeltetésű ingatlanok közötti megkülönböztetés, vagyis 2017. január 1-jétől az ingatlanértékesítésből származó jövedelem esetén a szerzési évet követő évet elsőnek tekintve az 5. évben értékesített ingatlanból származó jövedelmet az adóbevallásban nem kell szerepeltetni és utána adót sem kell fizetni.

Az ingatlan 2018. évi átruházása esetén a számított összegből (a bevétel és a költség különbözete) a szerzés időpontjától függően a következők szerint kell az idő múlására tekintettel a jövedelmet meghatározni:

Ha a szerzés éve 2018, ez a 0. év, a jövedelem a számított összeg 100%-a
ha a szerzés éve 2017, ez az 1. év, a jövedelem a számított összeg 100%-a
ha a szerzés éve 2016, ez a 2. év, a jövedelem a számított összeg 90%-a
ha a szerzés éve 2015, ez a 3. év, a jövedelem a számított összeg 60%-a
ha a szerzés éve 2014, ez a 4. év, a jövedelem a számított összeg 30%-a
ha a szerzés éve 2013, ez az 5. év a jövedelem a számított összeg 0%-a

 

2013. évben vagy azt megelőzően megszerzett ingatlan 2018. évi értékesítése esetén már nem keletkezik adóköteles jövedelem.

Remélem segítettem.

Ha további kérdése van kérem írjon, és rövid időn belül válaszolok.
Stark Mónika
Lakáspont.hu Kft.