Fontos kérdések a Lakáspont Ingatlankezelőhöz, amikor gondolkozik valaki azon, hogy kezeltesse-e az ingatlanát. (GYIK gyakran ismételt kérdések)

 

1. Az ingatlan kezelő áll kapcsolatban a bérlővel? Igen, ha minket bíz meg, a Lakáspont ingatlan kezelői állnak közvetlen kapcsolatban a bérlőkkel.

2. Fizetek egyhavi bérleti díjat amikor kiadják a lakásom, plusz a bérleti díj 10 %-át havonta és ezért a Lakáspont kezelői ellenőrzik pl. azt, hogy a bérlő befizette-e a közmű számlákat, közös költséget illetőleg? Igen, és sok más dolgot is ellenőrzünk, illetve a kiadási jutalékot a bérlő megtalálásáért az az ingatlanos kapja, aki megtalálta a bérlőt, nem minden esetben a lakás kezelője.

3. Kitől kapom meg a bérleti díjat? A tulajdonos a bérleti díjat a lakás kezelőjének ellenőrzésével kapja meg, erről szól a szolgáltatás.

4. Mi történik akkor, hogyha hogyha kiadják a lakásomat és az illető nem fizet? A bérleti díj fizetésének határidejét nagyon szigorúan ellenőrizzük, amennyiben a bérlő nem fizet, 3 napon belül, fizetési felszólítást küldünk. Amennyiben továbbra sem fizet, kiderítjük, hogy mi az oka a késedelemnek, és ha a bérlő valóban nem tud vagy nem akar fizetni, elindítjuk a szükséges intézkedéseket, a bérleti szerződés közjegyzői záradékolása alapján.

5. Mennyiben vállalnak a Lakáspont kezelői felelősséget a bérlőnek a fizetőképességét illetőleg vagyis tartalmazza a szolgáltatás azt, hogyha a bérlő fizetőképességével kapcsolatban problémák merülnek föl, akkor észszerű határidőn belül lehet egy olyan megoldást találni, hogy az illető elhagyja az ingatlant? A Lakásponton belül a legfontosabbnak a bérlők előszűrését tartjuk. Ezzel mi megpróbáljuk megelőzni azt, hogy ilyen ne forduljon elő: az a gondos bérlő-kiválasztás. A Lakáspont kezelői abban hisznek, hogy a személyes benyomás, munkáltatói igazolás, normális kommunikáció, a bérleti szerződés gondos átbeszélése, referenciák, mind megalapozzák a hosszú távú zökkenőmentes bérlést.

6. Minden esetben kötnek közjegyzői szerződést: Majdnem minden esetben, vannak kivételek is. Minden alapesetben fel szoktuk ajánlani, nem mindig kötjük meg, de amennyiben a bérlő beleegyezik a közjegyzői szerződésbe, főleg úgy, hogy ő is kifizeti, az már megint egy olyan szűrő, hogy ő ebbe belement volna, és nincs semmi probléma. Egyéb esetben javasoljuk legalább a személyi okmányok ellenőrzését a központi nyilvántartásban.

7. Mennyibe kerül a közjegyzői szerződés? A Lakáspont kezelőinek sokféle tapasztalata van, a bérleti szerződések közokiratba történő foglalása több dologtól függ pl. az egész szerződést foglalják közokiratba vagy csak a kiköltözést, illetve egynyelvű vagy kétnyelvű (külföldi bérlő esetén) a szerződés, határozott vagy határozatlan időre kötik meg a bérleti szerződést stb.… Kb. 50-70.000Ft költséggel kell számolni.

8. Hogyan tudjuk feloldani azt az ellentmondást, hogy a Bérbeadó a legmagasabb bérleti díjat reméli, az ingatlanközvetítő pedig gyors eredményt akar elérni? A Lakáspont kezelői érdekeltek, hogy minél magasabb bérleti díj folyjon be mert a 10 % meg az egyhavi bérleti díjat Ők kapják meg. A jó bérlőre, aki még a magas bérleti díjat is hajlandó megfizetni, sokszor több időt kell várni, és ezt amennyiben a tulajdonosok hajlandók elfogadni, a lakás addig lesz kiadó a piacon, amíg a tulajdonos számára a legtökéletesebb bérlőt meg nem találjuk. Ebben az esetben mi egy magasabb áron próbáljuk meg értékesíteni az ingatlant, és a legesleg maximumot megpróbáljuk kihozni. Hogyha a tulajdonos viszont azt mondja, mert ilyen tulajdonosunk is van, hogy nagyon nagy szüksége van a bevételre, akkor csökkentjük a bérleti díjat a gyors siker érdekében.

9. Tudnak segíteni abban, hogy mit csináljak a lakásommal, hogy könnyebben, gyorsabban és magasabb áron tudjam kiadni? Igen, kollégáink a Lakáspontnál nagy tapasztalattal rendelkeznek, a Staging=Színpadra állítás tevékenységet szokták alkalmazni, ami segít az ingatlant letisztázni, az előnyös tulajdonságait kiemelni. Ezek után segítenek jó fényképek elkészítésében, bemutató videó forgatásában, és pontos alaprajz elkészítésében. Megtörtént eset, hogy egy lakásban sötétbordók voltak a falak és tele volt zsúfolva bútorokkal. Ajánlottuk a tulajdonosnak, hogy ahhoz, hogy ő több bérleti díjat kapjon, ezért az ingatlanért sajnos a fele bútort el kell adni és hófehérre ki kell festeni a lakást, nagyon nehezen egyezett bele, mert ő lakott ott előtte és imádta ezt a bordó színt, de miután ki lett festve fehérre a lakás és kivittük a fele bútort lélegzetet vett és azt mondta, hogy köszöni, mert soha nem hitte volna, ennyi változtatással ilyen tágas lesz a lakás, hogy ez a lakás így is tud kinézni. Ezek után nagyon gyorsan kiadtuk a lakást, a tulajdonosnak is megfelelő bérleti díjért. A fotózásnál használtuk a staging= színpadra állítás technikáját azért, hogy szépen tudjuk bemutatni az ingatlant, eleve egy magasabb színvonalú bérlő jöjjön, illetve úgy pozicionáltuk a hirdetést is, hogy azoknak az embereknek szóljon, akiket mi szerettünk volna bérlőnek.