Visszaigényelhető-e az áfa a felújításból, ha a bérbeadás nem áfás. Az áltlános forgalmi adó kérdésében az áfatörvény 119–137 §-ait kell ismernünk, e jogszabályi helyek tárgyalják az adó levonásainak személyi, tárgyi és egyéb törvényi feltételeit. Eszerint az adóalanyok az e minőségükben vásárolt termékek, általuk igénybe vett szolgáltatások előzetesen felszámított adóját csak abban a mértékben vonhatják le az általuk fizetendő adóból, amilyen arányban az adott beszerzés, szolgáltatás az adóköteles tevékenységüket is szolgálta.

 

Az nagyon lényeges feltétel, hogy az adó levonásának tilalma nem csak a vállalkozási tevékenységen kívüli felhasználást érinti – például, ha a vállalkozás tulajdonosai saját, a vállalkozás tevékenységével semmiféle összefüggésben nem álló céljaikra szerezték be, illetve használják az adott terméket –, hanem azt a termékbeszerzést, igénybe vett szolgáltatást is, amelyet ugyan üzleti tevékenységéhez használt fel a cég, viszont a szóban forgó tevékenység adómentes az áfatörvény szerint, a tevékenység közérdekű, vagy sajátos jellege miatt (ezeket az áfatörvény 85–86 §-ai részletezik).


Így például, ha a vállalkozás ingatlan bérbeadásával is foglalkozik – és erre nem választotta az adókötelezettséget –, adóköteles tevékenysége is van (legyen ez mondjuk bútorkereskedelem, menedzsment, költöztetés)  és mondjuk kifesteti a bérbe adott az ingatlanokat, valamint a bemutatótermet, ahol termékeit a vásárlók megrendelés előtt megtekinthetik, akkor a festés-mázolás előzetesen felszámított áfájából csak a bemutatóteremre eső részt vonhatja le. (Azt, hogy ezt a levonható részt miként kell kiszámítani, az adótörvény 123. §-ában részletezettekből tudhatjuk meg.)