Lehet-e összevontan, egy sorban számlázni a lakás albérleti díját és a garázs, tároló bérleti díját? Megkérdeztük

cégünk könyvelőjét. A válasz első körben az, hogy ez jogi kérdés, ezt alapvetően az ügyvéddel kellene egyeztetni, de személy szerint neki az a véleménye, hogy nem lehet. Ennek pont az az oka, hogy más-más adókulcsúak a bérbe adott ingatlanok. Még akkor is, ha a bérbeadó áttér az alanyi mentes garázs- és tároló számlázásra, akkor is külön sorban kell ezt feltüntetni, mert más „kulcs” az alanyi mentesség és más „kulcs” az ún. tárgyi mentesség. Általában a szerződések zöme úgy szól, hogy nincs külön részletezve a lakás, a tároló és a garázs bérleti díja. Ahol külön ki van részletezve, ott könnyebb ennek kezelése, de ahol egyben egy bérleti díj van meghatározva, ott nagy probléma ez a kibocsátó részéről. Mindenképpen azt javasoljuk, hogy aki bérbeadó

egyeztesse ezt a bérlővel, bérbeadóval és ha szükséges, az ügyvéddel, mert ha egyszer elérkezik egy NAV revízió, ahol ezt vizsgálják, akkor áfa hiány miatt sok helyen probléma lehet!

 

Remélem sikerült hasznos információt kapnia a fenti írásomból, ha bármilyen kérdése van, amit szakértőnk megválaszolhat, kérem, küldje el az admin[a]lpo.hu címre. Rövid időn belül válaszolunk rá.

 

Köszönettel:

Stark Mónika
Lakáspont