Mitől eladható a lakásom vagy mitől eladhatatlan a lakásom?

Miután megfelelően meghatároztuk eladó vagy kiadó lakásunk reális piaci értékét, még korántsem dőlhetünk hátra a biztos siker tudatában és nem feltétlenül értünk célt. Rengeteg egyéb tényező befolyásolhatja a sikerünket. Alapvető tényező ezek közül a megfelelő módon és felületeken való hirdetés, de most inkább legyen szó arról, hogy mi húzódik akkor a háttérben, ha az ingatlan hirdetésünkkel is minden rendben van, rendszeresen nézik lakásunkat az érdeklődők, de ennek ellenére nem tudjuk eladni vagy kiadni.

Ekkor szoktuk azt mondani, hogy egy profi ingatlanos segítsége jó lenne. De ha nem szeretnénk igénybe venni a segítségüket, akkor ahhoz, hogy ebben a szituációban kicsit tisztábban lássunk, először is váltsunk nézőpontot. Óhatatlanul bele kell képzelnünk magunkat az érdeklődő helyébe.
A legtöbben Magyarországon átlag 2-3 alkalommal bonyolódnak ingatlan ügyekbe és sokszor egy élet munkájának eredménye a lakásvásárlás. Így egyáltalán nem meglepő, ha nem csak egy, de a lehetőségekhez mérten a legtöbb lakást szeretnék látni a nagy döntés előtt. Ilyenkor szinte mindenki kivétel nélkül jól megfontolja, mire költi a hosszú évek alatt összegyűjtött vagyont és persze kivétel nélkül szeretnének jó döntést hozni.  Azt a lakást fogják választani, amelyik a legtöbbet tudja az adott kategórián belül, vagy éppen a legolcsóbb. Ebből pedig az következik, hogy szigorúan elemzik majd az adottságokat és az állapotot. Ilyenkor a legapróbb negatívuma is előtérbe kerül a lakásnak. Érdemes figyelni a visszajelzésekre, és ha rendszeresen ugyanazok a dolgok szúrnak szemet az érdeklődőknek, változtatni rajtuk. Minden olyan dolgon érdemes változtatni, ami rontja az első benyomást. Ha a falak színe rontja az összképet, ha a bejárattal szemben van egybeázás, ha nincs kellően kitakarítva, ha rossz illatok fogadnak amint átlépjük a küszöböt, vagy éppen zsúfoltságba ütközünk, máris okot adtunk az alkudozásra.
Sokan nem tudnak elvonatkoztatni és elképzelni magukat leendő tulajdonosként egy alapvetően jó adottságú, de zsúfolt lakásban. Így tehát törekedjünk minél átláthatóbbá, (univerzális ízlésnek megfelelővé) varázsolni a lakásunkat. Ha ezzel megvagyunk, vegyük szemügyre lakásunkhoz kapcsolódó azon adottságokat, amiken nem tudunk változtatni. Ilyenek pl. a ház állapota, a szomszédok, a lakás fekvése, elhelyezkedése, elosztása. Ezeket csak az árral tudjuk kompenzálni, illetve a minél több érdeklődővel, ugyanis idővel mindig nőhetnek az esélyeink, de azt nekünk kell eldönteni, hogy miből van kevesebb: időből vagy pénzből.