Meghosszabbodik-e a kizárólagos bérleti szerződés, ha lejárat után a felek ráutaló magatartással úgy viselkednek, mintha nem is járt volna le? Ismét egy fontos kérdéssel keresték meg a Lakáspont ingatlan szakértőjét.

Határozott idejű bérleti szerződéssel bérelt valaki lakást. A szerződés lejárt, de szóban megállapodtak, hogy minden megy tovább, még fél évig, a lakbér megegyezik az eddig fizetendő lakbérrel. Addig semmi probléma nem volt, amíg a tulajdonos el nem adta a lakást. A bérlőt pedig megkérte, hogy távozzon. Igen ám, de a bérlő erre nem volt felkészülve. Szóban megállapodtak, hogy még fél évig bérelheti a lakást. Megkérdeztük az ügyvédünk véleményét. Nemrég a bíróság első fokon egy ügyben olyan végzést hozott, melyben kimondta. A bérleti szerződést írásban kell megkötni, mely ebben az esetben megtörtént. A bérleti szerződős meghosszabbítása már nem szükséges írásban, amennyiben az eredeti szerződésben benne van, hogy a felek közös akarattal meghosszabbíthatják a szerződést. Így a lakástörvény ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak. ( 6:339. § [A bérleti jogviszony megszüntetése rendes felmondással] )

Remélem sikerült hasznos információt kapnia a fenti írásomból, ha bármilyen kérdése van, amit szakértőnk megválaszolhat, kérem, küldje el az admi@lpo.hu címre. Rövid időn belül válaszolunk rá.

Köszönettel:

Stark Mónika
Lakáspont