Miért alakult az a gyakorlat ki, hogy az ingatlanosok úgy jelentkeznek be minden hirdetésre, hogy „van egy ügyfelem, akinek be szeretném mutatni a meghirdetett ingatlant”.

Sajnos ez nem teljesen az ő hibájuk. Nagyon sok tulajdonos elutasítja, vagy el akarja utasítani az ingatlanközvetítők segítségét. Nem kérem, köszönöm, nem, de azért mégis. Vagyis a legtöbben hagynak egy kiskaput, és azt kérik az ingatlanközvetítőtől, hogy hozzon ügyfelet. Aki persze általában nincs. Hogyan is lenne, amikor az a szegény közvetítő még nem is látta az ingatlant, ki sem tudja ajánlani. De mivel a tulajdonos azt szeretné hallani, hogy van egy ügyfél, ezért azt mondja, és erre általában megnyílnak az ajtók. Azt mondja a legtöbb tulajdonos, hogy persze hozza az ügyfelet, ha van. És ilyenkor lesz egy érdeklődő, akit érdekel az ingatlan, de esze ágában sincs venni, vagy bérelni, de érdekli, és vele együtt az ingatlanos is végre meg tudja nézni az ingatlant. Szóval csak arra szeretnék rávilágítani, hogy a tulajdonos kérésére visz egy „érdeklődőt” az ingatlanos, hogy beengedjék. Nem is értem, hogyan gondolja egy tulajdonos, hogy valaki hitelt érdemlően ki tud egy olyan ingatlant ajánlani egy ügyfelének, amit még nem is látott? Megbízható az az ingatlanos, aki úgy ajánlja ki egy ügyfelének az ingatlant, hogy nem is látta? Minden bizalmát elveszti az ügyfélnek, ha ilyet tesz. A Lakáspont Ingatlan munkatársai kifejezetten fel szokták hívni erre a tulajdonos figyelmét, és rákérdeznek. Tényleg arra vágyik, hogy ne mérjem fel az ingatlant, ki tudom-e ajánlani az ügyfelemnek? Vigyem ki azonnal minden ismeret nélkül? Nem gondolja, hogy elvesztem a tekintélyemet az ügyfelem előtt, ha olyan ingatlant ajánlok neki (látatlanul) ami keresési igényei szerint neki nem is megfelelő? Ebben az esetben lehet, hogy szerzek egy megbízást, de elvesztem a vevőmet, aki a bizalmát veszti el bennem, pont azt, amiért eddig az én segítségemet vette igénybe.

Remélem sikerült hasznos információt kapnia a fenti írásomból, ha bármilyen kérdése van, amit szakértőnk megválaszolhat, kérem küldje el az admi@lpo.hu címre. Rövid időn belül válaszolunk rá.

Köszönettel:

Stark Mónika
Lakáspont