Sokan kérdezik, milyen költségei vannak egy ingatlan adásvételének. Először is amennyiben valaki ingatlant vásárol, meg kell fizetnie

az illetéket. Ez a vásárolt ingatlan forgalmi értékének 4%-a. Általában az adásvételi szerződésben megjelölt ár, de előfordul, hogy az alacsony mértéke miatt az Adóhatóság felülbírálja, és egy magasabb, a tényeges forgalmi értéknek megfelelő árat határoz meg az illeték kiszabás alapjaként. (Az illeték mértékét nagyon sok esetben lehet csökkenteni, részletesen akár honlapunkon is tájékozódhat erről.). A másik fontos költség, az ügyvédi díj. Ma Magyarországon szokások alapján, a vevő fizeti a vételár utáni ügyvédi díjat ami általában a vételár 1%-a szokott lenni. De ez megállapodás kérdése, az eladó és a vevő közösen is fizetheti. Adót fizetni ingatlan eladás után kell, amennyiben nyereség keletkezik. De erre is különböző szabályok vonatkoznak, magánszemélyeknél pl. 5 év után már teljesen mindegy, hogy mennyivel többért adta el valaki a lakását, nem kell adót fizetnie a nyereség után.

Remélem sikerült hasznos információt kapnia a fenti írásomból, ha bármilyen kérdése van, amit szakértőnk megválaszolhat, kérem, küldje el az admin[a]lpo.hu címre. Rövid időn belül válaszolunk rá.

 

Köszönettel:

Stark Mónika
Lakáspont