Amikor a Lakáspont Ingatlan irodájában járt, megkérdeztük Papp Györgyöt, aki Érintésvédelmi Specialista, hogy meséljen még nekünk…

Mi történik, ha kimegy a szakember, és szemlét tart?

Ha a szakember látja, hogy nincs firelé, de a szabványnak megfelel, mert csak földelés kellett, az van is és működőképes is, akkor megfelelt igazolást kap, vagyis hogy villamosbiztonsági szempont alapján a létesítéskori szabványnak megfelel, az új szabványnak nem felel meg. Amennyiben felújításra kerül majd sor, akkor már az új szabvány szerint kell felújítani.

Nagyon fontos, hogy a szakembernek ismernie kell az időre vonatkozó megfelelő szabványokat. Például amióta EU tagállam vagyunk, nem szerelünk alumínium vezetékkel lakást. Tilos. Nem is lehet kapni. A régen épült lakásokban, házakba szinte mindenhol aluminium vezetékkel szereltek, mivel ma már veszély forrást jelentenek,manapság éppen emiatt inkább a rézvezetéket építik be, részesítik előnyben. Hogy miért? Ez is egy érdekes kérdés. Mivel érthetőbben szeretünk fogalmazni a Lakáspont irodán belül, egyszerűen: az aluminium hajlékonyabb, így vastagabb vezeték kell belőle, akár 10 év alatt össze tud rogyni és szikrázik, mindenféle baja lesz tőle.

Mindig szükséges villamos kiviteli terv. Lehet szó csövezésről vagy a legegyszerűbb villanyszerelési technikáról, mindig csak az megoldható, ami megfelel és nem ütközik a szabvánnyal.

A Lakáspont ingatlan ügyfelei sokszor vesznek olyan lakást, amit fel kell újítani. Gyakran az ügyfeleink a régi lakásuk akár teljes felújítását rögvest festéssel vagy tapétázással tervezik elkezdeni. Nem is gondolnak arra, hogy akár évekkel, sőt évtizedekkel ezelőtt épült ingatlanuk villanyhálózatát is érdemes megvizsgálni. Főleg akkor, ha az eladó, akitől vásárolták egy „látvány” felújítást csinált, és kicserélte a régi konnektorokat, hogy jobban nézzen ki a lakás, de nem történt meg a vezetékek áthúzása. Sőt, a nagyobb felújítás esetén pont ezzel kellene kezdeni a munkálatokat. Nagyon váratlan veszélyek leselkednek ránk, ha elöregedett, régi vezetékek szállítják az áramot a lakásban... Amikor a Lakásponton belül kezelünk egy lakást, sokszor előfordul, hogy megkérnek minket, hogy újítsuk is fel. Mi mindig elkészíttetjük a felülvizsgálatot, és javasoljuk is az ügyfeleinknek. Sok gondtól kíméli meg magát egy tulajdonos, akár kezelteti a lakását, akár csak kiadja bérbe, mert a Lakáspontnál már olyan is történt, hogy kiégett egy lakás. Persze a biztosító nem finanszírozta a teljes lakás felújítását….

A felújítás elkezdése előtt, mindig szükséges villamos kiviteli terv. Lehet szó csövezésről vagy a legegyszerűbb villanyszerelési technikáról, mindig csak az megoldható, ami megfelel és nem ütközik a szabvánnyal.

Mi van akkor, ha a lakásra régi szabvány vonatkozik és annak sem felel meg? Ebben az esetben nem felel meg minősítést kap és ha életveszélyes, akkor súlyozni kell, beleírják, hogy azt azonnal orvosolni kell. Innentől már a tulajdonoson múlik, hogy ilyen minősítéssel is eladja-e az ingatlant. A rendelet nem kötelez senkit arra, hogy csak megfelelt minősítéssel lehet eladni.

Olyan ez, mint az energetikai tanúsítványnál. Aki például teljesen szét akarja verni a lakást és felújítani, azt nem fogja érdekelni, ha most épp nem megfelelő a minősítés. Abban az esetben, ha egy szépen felújított lakást vesz valaki, és ott derül ki, hogy nem megfelelő a minősítés, mert például életveszélyes a villanyszerelés, az már sokkal nagyobb probléma.

Előfordult:

- Hogy a fürdőkádnál a konnektor és zuhanyfej egymás mellé került. A kivitelező azt mondta, nem ők tették rossz helyre a konnektort, hanem a tulaj tette oda a kádat.

- Hogy a biztosítóberendezés tetejét levették és a vezeték már szétégett. Ez ugye nem látszik, csak amikor a tetejét leveszik, így a vevő sem látja.

- Hogy zuhany mellé szerelték a bojlert és ott ment el az áram is.

Ezzel a cikkel és a felsorolt példákkal természetesen nem ijesztegetni szeretnénk, hanem csak felhívni a figyelmet a villamosbiztonság fontosságára.

Hisszük, hogy egy magára valamit adó ingatlaniroda, mint pl. a Lakáspont Ingatlanon belül dolgozó - ingatlanközvetítő presztízs értékűnek tartja, hogy ezen fontos iratok elkészüljenek.

Nagyon megköszöntük Györgynek az előadást, kapott egy finom kávét is a Lakáspont Ingatlan Szerb utcai irodájában, és várjuk az újabb találkozást, a következő lakásban.