Minden bérbeadó megkérdezi, hogy miért nem elég a bérleti szerződés, miért menjen még el közjegyzőhöz is. Ez a kérdés sokakban felmerül mindaddig,

amíg nem találkoznak egy olyan bérlővel, aki úgymond nem akarja elhagyni az ingatlant, de fizetni sem szeretne már érte. Ha ez akkor fordul elő, ha már lejárt a bérleti szerződésünk vele, akkor nincs nagy baj, mert jogcím nélküli lakáshasználó, a rendőrség is segít kilakoltatni. De mi a helyzet akkor, ha felmondjuk a szerződést, és megkérdőjelezi? Akkor kerül az ügy bíróságra, ahol bármilyen indokkal támadja meg a felmondást a bérlő, számíthatunk egy hosszabb eljárásra, míg be tudjuk bizonyítani az igazunkat. Ha ilyenkor van közjegyzői záradék, akkor minden rendben van, a lakásból kitehető, viszont ha nincs, akkor bírósági határozat kell, ami hosszadalmas művelet. Amennyiben a kiköltözési nyilatkozatot a közjegyzői okiratba foglalják, akkor annak az a jelentősége többek között, hogy a közokirat közvetlenül végrehajtható. A közvetlen végrehajtás azt jelenti, hogy a benne foglalt kötelezettségek nemteljesítése esetén a feleknek nem kell bírósághoz fordulniuk és pereskedniük. A közjegyző végrehajtási záradékkal látja el a közokiratot, vagyis a végrehajtó közvetlenül és peres eljárás nélkül, hatósági közreműködéssel kényszeríti ki a kiköltözést. Amennyiben tehát a bérbeadó megindítja a végrehajtást, úgy a közokirat alapján a végrehajtó ki is költözteti a jogosulatlan, jogcím nélküli lakáshasználót az ingatlanból - akár rendőrségi közreműködéssel. Egyéb esetben a rendőrség sem tud segíteni, a bérlő "jogai" erősebbek, semmit sem tehetünk a lakásban a bérlő engedélye nélkül. A közjegyzői záradék 20-30.000 Ft között összeg ami a végén biztosan megtérül.

Amennyiben további kérdései merülnek fel, kérem ne habozzon felhívni irodánkat, ahol további szakmai segítséget nyújtunk.

Köszönettel:

Stark Mónika
Lakáspont.hu Kft.
ügyvezető
tel: +36 30 3825 380