Szeretnék hasznos tartalmat adni azoknak, akiket érdekelnek az ingatlanok, főleg a budapesti lakások. Sokan kérdeznek is tőlem, minden hozzám érkező kérdésre örömmel válaszolok a legjobb tudásom szerint.

Ma felhívott az egyik barátom, aki tudta, hogy lakáskezeléssel is foglalkozom Budapest Belvárosában, hogy az ingatlan jó befektetés? Vennék-e mai körülmények között 2023. januárjában lakást, mert szerinte itt a katasztrófa állapot uralkodik már Magyarországon, a szakadék szélén állunk, és véleménye szerint oly módon be fognak esni az ingatlan árak, mint 2008-ban, és ő akkor mennyit bukott azon, hogy eladta a házát, és most is ez lesz…. A válaszom erre csak az volt, hogy igen ez igaz, de ha akkor az ingatlanban tartott pénzét egy másik ingatlanba tette volna, akkor nem hogy a pénz megmaradt volna, de ma kb. öt-hétszeresét érné.

Elmesélte, hogy most a felesége egyik kollégája felajánlotta, hogy megvehetik a lakását, amit Budapest XIII. kerületében árul, és 23 m2-es. A barátom azt gondolta, hogy mond egy utcanevet, és én rögtön meg fogom tudni mondani, hogy ez a 23 m2-es lakás mennyibe kerül. Hiába a lakáskezelési tapasztalat, a sok értékesítés, ez nem így működik.

Igen hallottam én is róla, hogy van olyan rádió műsor, amiben ha betelefonálsz, akár ennyi információ alapján megmondják, hogy mennyit ér a lakás ami után érdeklődsz.

Szerintem ez nem így van. Elkezdtünk beszélgetni, és kiderült, hogy még van egy kevés információ az eladó ingatlanról, mégpedig az, hogy kb. 23 millió forint ha felújítják, és 21 millió forint, ha nem újítják fel. Szombaton megnézheti….. A válaszom az volt, hogy menjen el megnézni a lakást, ha jó, akkor vegye meg. Hogy mitől jó egy lakás, ehhez kell egy szakember! Aki nem ért hozzá, az csak szerelemből tud lakást vásárolni….

Az ingatlan vásárlás sokak szerint egy jó befektetés, szerintem is. Időtálló? Igen Kér enni? Nem. Ez persze nem igaz. Egy ingatlannal, bár tényleg időtálló, sok baj lehet, főleg, ha nem megfelelően kezelik és nincsenek meg például a kötelező állagmegóvások. Persze nem mindegy, hogy az ingatlan egy budapesti társasház kellős közepén található, vagy egy egyedülálló vidéki családi ház. Egy családi háznál már a tető is beázhat. Ez egy budapesti társasház 2. emeletén, ahol van felső szomszéd, nem lehetséges, de az már igen, hogy túl régi a strang (szennyvízelvezető fő gerinc cső, amelyre mellékvezetékek csatlakoznak), amin a szennyvíz távozik a lakásokból, és egyszerűen kilyukad. Ha bármelyik emeleten ez megtörténik, akkor érdemes az egész házban kicserélni a strangot, mert nemsokára a másik emeleten is meg fog történni. Ha valaki felújítja a fürdőszobáját, és rákölt egy kisebb vagyont, nagyon mérges lesz, ha a fürdőszobát 1 év múlva fel kell törni azért, mert ázik.

Bármilyen befektetés rizikós, ha olyan csinálja, aki nem ért hozzá, így van ez az ingatlanokkal is.

Az ingatlan-, vagy lakáskezelésre szakosodott cégek pontosan tudják, hogy mi történhet egy lakással és fel is vannak készülve rá. Tapasztalataik alapján tudnak segíteni, amikor szükség van rájuk.

Mit jelent a lakáskezelés?

Az ingatlankezelés, lakáskezelés azt jelenti, amikor egy hozzáértő cég/személy egy ingatlannal kapcsolatban felmerülő bármilyen problémát megold egy bizonyos havi díj ellenében. Amennyiben a lakás üres, ezért a lakáskezelési szolgáltatásért a tulajdonos havi díjat fizet. Amennyiben a lakás ki van adva, a lakáskezelési díj, a bérleti díjjal egyenesen arányos fix költség. A lakáskezelő a tulajdonos nevében, teljes körű meghatalmazottjaként intézi a lakással kapcsolatos teendőket. Lehet a lakás kiadásáról, a bérleti díj beszedéséről, a lakás takarításáról, a lakásban keletkezett káreseményről, egy elromlott vízcsap kicseréléséről, felújításról, zárcseréről, adás-vételről vagy teljes körű felújításról.