Kell-e áfát fizetnie magánszemélynek, a kiadott ingatlana után? Fontos lakáskiadásnál az ÁFA fizetés kérdése magánszemélyek esetében. Az áfa törvény értelmében, alapesetben általános forgalmi adó nem kell fizetni a bérbe adott ingatlanok után, vagyis

{more)

a lakás kiadás: áfa mentes, de a tároló: áfa köteles és a  garázs is: áfa köteles.

De van egy jó hír, hogy a fenti adózást meg lehet változtatni.

  • Aki a lakásának bérbeadása után szeretne áfásan adózni a következő évben, annak bejelentést kell tennie az adóhatóság felé, még idén év végén ennek megváltoztatására. Ez abban az esetben javasolt, amennyiben a lakás bérbeadásával kapcsolatban annyi bejövő áfája gyűlik össze a tulajdonosnak, hogy fedezi a kimenő áfát. Egyéb esetben csak megnehezítjük a saját és bérlőink helyzetét.
  • Viszont van arra lehetőség, hogy a tárolót és garázst be lehet jelenteni alanyi adómentességre évi 6 M Ft bevételi határig (aki ezt az értéket garázs és tároló számlázásával eléri, 1 adott éven belül, annak kötelező áfásan számlázni és két évig nem térhet vissza az alanyi adómentesség alá) Általában kevés azon tulajdonosok száma, akinek a garázs és tároló kiadás bevétele éves szinten összesen a 6 M Ft-ot eléri. Folytatjuk.
  • Remélem sikerült hasznos információt kapnia a fenti írásomból, ha bármilyen kérdése van, amit szakértőnk megválaszolhat, kérem, küldje el az admin[a]lpo.hu címre. Rövid időn belül válaszolunk rá.
  • Köszönettel:
  • Stark Mónika
    Lakáspont