Bérlők és Bérbeadók: A Közjegyzői Okirat előnyei

Előző cikkünkben említettük, hogy érdemes arról is beszélnünk, miért jó, ha közjegyzői okiratba van foglalva az ingatlan bérleti szerződése. Nálunk, a Lakáspont.hu Kft belváros specialista ingatlanirodánál egyre több megbízónk, tulajdonosunk jelzi, hogy ragaszkodik a közjegyzői szerződéshez. Sokszor a bérlők még nem értik, ez miért jó, hogy ez csak arról szól, hogy őket egyből ki lehessen tenni a lakásból, de mi türelmesen elmagyarázzuk, hogy ez nekik is hasznos, hiszen így egy hivatalos szerződésük van, ők is biztosak lehetnek benne, hogy akivel szerződtek az a tényleges tulajdonos, vagy meghatalmazottja, és a tulajdoni lapot is leellenőrizték.

Ha az Lakáspont.hu Ingatlanirodánál bárki megkérdezi, miért érdemes közjegyzőhöz menni egy szerződés miatt, mi ezeket tudjuk felsorolni:

Bizonyosság és hitelesség: A közjegyzői okirat hitelességet ad a szerződésnek. A közjegyző megerősíti, hogy mindkét fél önkéntesen és megfelelő tájékoztatással írta alá a szerződést. Ez növeli a jogbiztonságot, és megelőzi a későbbi vitákat a szerződés érvényességéről vagy tartalmáról.

Jogilag erősebb védelem: A közjegyzői okiratba foglalt bérleti szerződés erősebb jogi védelmet nyújthat mindkét félnek. Mivel az okiratot hivatalosan regisztrálják és dokumentálják, könnyebbé teszi a bérbeadó vagy a bérlő jogainak védelmét bármilyen jogi vitában vagy perben.

Nyilvános hozzáférés: A közjegyzői okiratok nyilvánosak, így bárki számára hozzáférhetőek, ha szükséges. Ez lehetővé teszi, hogy a szerződés tartalmát bárki ellenőrizhesse, ami átláthatóságot és biztonságot teremt.

Hivatalos dokumentáció: A közjegyzői okiratok hivatalos dokumentumok, amelyeket a hatóságok és más intézmények elfogadnak. Ez hasznos lehet például az ingatlan adózási ügyeiben vagy más hivatalos eljárásokban.

Könnyebb végrehajtás: Ha a bérleti szerződés megsértése miatt bírósági eljárásra van szükség, a közjegyzői okirat könnyebbé teszi a bírósági végrehajtást és a jogi lépések megtételét, mivel a dokumentum hitelessége és hivatalos volta nem kétséges.

Ezen előnyök révén a közjegyzői okiratba foglalt bérleti szerződés erősebb jogi alapokat és védelmet biztosít mind a bérlőnek, mind a bérbeadónak, valamint növeli a szerződés átláthatóságát és hitelességét. Ezért sok esetben ajánlják az ingatlanok bérbeadásakor vagy más fontos szerződések esetén a közjegyzői okirat használatát.

Ha valamelyik fél nem tartja be a közjegyző előtt kötött szerződés valamely pontját, akkor jogi következményekkel kell számolni. A pontos intézkedések és jogi eljárások a bérleti szerződés tartalmától és a megszegett feltételtől függenek. Általában az alábbiak szerint zajlik az eljárás:

Értesítés és felszólítás: Az első lépés általában az, hogy a sértett fél értesíti a másik felet a megszegett szerződési feltételről vagy kötelezettségről, és felszólítja őket, hogy teljesítsék azt. Ebben az értesítésben gyakran határidőt is megadnak a hibák kijavítására vagy a hiányosságok pótlására.

Mediáció vagy tárgyalás: Ha az értesítés nem vezet eredményre, a felek közötti konfliktus megoldása érdekében mediátorral tárgyalásokat is lehet kezdeményezni. A mediáció során egy független harmadik fél segít a feleknek megegyezni.

Kártérítés: Ha a megsértett szerződés miatt valamelyik félnek kára keletkezik, akkor jogi eszközökkel követelheti ezt a kártérítést a másik féltől.

Végső esetben pedig a szerződés felbontása. De a legjobb a közjegyző előtt kötött szerződésben, hogy nincs szükség több évig tartó bírósági pereskedésre.