Mielőtt szeretnénk értékesíteni egy ingatlant elkerülhetetlenül szembe találjuk magunkat a kérdéssel: mennyit is ér valójában a lakásunk? A válasz nem mindig olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik,

Néhány tényező, amelyeket figyelembe véve talán Önnek is könnyebb dolga lesz.

Sokak számára - egyébként teljesen logikusan - az első lépés, hogy az interneten lévő hirdetések alapján próbálják bekalibrálni a saját ingatlanuk értékét. Ám ez a legtöbb esetben nem célravezető, hiszen így nem feltétlen a realitáshoz igazodnak majd és az eladás hosszú hónapokra, vagy akár évekre is elhúzódhat.

Az első fontos tényező az ingatlan elhelyezkedése. Figyelembe kell vennünk az infrastruktúrát, ugyanakkor nagyon fontos, hogy mérlegeljük a közlekedés negatív hatásait is (zaj, por). Egy-egy adott lakás közt házon belül is nagy lehet a különbség függően attól, hogy melyik irányba néz.

A következő lépés szemügyre venni magát a házat. Ezen belül a legelső mindig a ház anyaga. A tégla építésű, illetve a panelházak közt óriási a különbség, természetesen a tégla javára. Ha belépünk a lépcsőházba, szintén sok minden kiderül, pl. a kukák mennyire látványosan vannak elhelyezve, van-e szelektív hulladékgyűjtésre lehetőség. Ilyenkor alapvetően fontos, mennyire van karban tartva, illetve terveznek e bármiféle fejlesztést a közeljövőben. Ezen kívül a kevés lakásos házakban mindig is könnyebb eladni, míg például a függőfolyosó, vagy a lift nélküliség sokakat elriaszt.

Mielőtt magát a lakást kezdjük részletezni ne feledkezzünk meg az emelet lényegességéről. A földszinti és a legfelső szinten lévő lakások ugyanis egy szűkebb réteg számára keresettebbek.

Belépve a lakásba az első amit észlelünk maga az állapot. A teljes körűen felújított, de már használt lakásoknál szinte biztosra vehető, hogy a felújítás ára sajnos nem jön vissza. Sokan szeretik a saját ízlésüknek megfelelően kialakítani a lakásukat és ilyenkor a teljesen felújítandó előnyösebb, mint amibe már csak költözni kell. Az ingatlan fekvése létfontosságú. Minél világosabb annál jobb. A lakás elosztása annál kedvezőbb, minél több a külön nyíló helyiség. Az erkély/terasz az esetek többségében szintén előnyt jelent. Az egyedi fűtés amellett, hogy lehet gazdaságosabb is a távfűtésnél, szintén érték növelő tényező.

A külön pince/tároló egy nagyon praktikus dolog. Ez inkább az eladást könnyíti meg, az árat kevésbé befolyásolja.

Természetesen sok függ az érdeklődőtől is. Adott esetben a piaci ár felett is elkelhet valami, ha a vásárlót köti valami az épülethez. Például ott lakik a rokona, közel a munkahely, iskola, stb. Ezeken a racionális tényeken kívül természetesen vannak olyan tulajdonságai egy lakásnak, melyek inkább érzelmileg hatnak az érdeklődőkre. Mint sok más esetben, itt is sok múlik az első benyomáson.

Manapság, miután az emberek kezdik elveszíteni a pénzintézetekbe vetett hitüket, elkezdenek újra ingatlan befektetésekben gondolkozni. Ezért fontos tényező, hogy mennyiért lehet jelen állapotában kiadni az ingatlant, illetve mennyiért lehet kiadni a felújítása után. A megtérülése igen magas a jó helyne lévő ingatlanoknak még akkor is, ha valaki teljesen legálsan, minden adót befizetve a bérleti díj után, nyugodtan alszik. Az adó a bérleti díj 90%-nak a 16%-a. Ha az adott évben eléri a bevétel az 1.000.000Ft-ot, akkor még 14% EHO-t is kell fizetni. Minden, az értéknövelő beruházásra költött összeg költségként leírható, ebben az esetben a 90% még kevesebb is lehet. Ha valakinek az EHO befizetése évi szinten meghaladja akár már csak a bejelentett fizetése után is az éves maximum 400.000Ft-ot, akkor mentesül az albérleti díj után fizetendő 14% megfizetése alól.